ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

0 (0 ocen)

  • 15 min

To moja ulubiona zupa! Zrobiona ze świeżych pomidorów smakuje niebiańsko!

  • 15 min

Składniki:

  • udko z kurczaka,
    1 kg pomidorów,
    6 łyżeczek śmietany,
    pół pęczka koperku,
    pół pęczka pietruszki,
    3 marchewki,
    pietruszka,
    pół selera,
    kawałek pora,
    pieprz,
    sól,
    bazylia do dekoracji.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam 6 szklanek wody, wkładam mięso, gotuję około 30 minut.

    Dodaję marchewki, pietruszkę, selera i por. Po zagotowaniu wywar gotuję ok. 30 minut.

    W między czasie sparzam pomidory i obieram ze skórki. Następnie miksuję w blenderze.

    Koperek oraz pietruszkę bardzo drobno siekam.

    Gdy warzywa będą miękkie, wyjmuję je. Marchewkę kroję w mniejsze słupki i z powrotem dodaję do zupy, razem z pomidorami. Doprawiam do smaku.

    Śmietanę łączę z odrobiną gorącej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do garnka.

    Dodaję posiekaną zieleninę.

    Podaję z ryżem udekorowaną listkiem bazylii.

Porady

Ja zamiast śmietany używam do zup jogurtu - jest zdrowszy i mniej kaloryczny :) Zupę można również ugotować na wywarze warzywnym :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy