Zupa pomidorowa z soczewicą

5 (189 ocen)

Pyszna zupka na zimne dni. Wykorzystałam w niej resztki soczewicy, która pozostała mi z innego dania:)

Składniki:

  • - 2 marchewki
    - 2 pietruszki
    - kawałek selera
    - 1 biała część pora
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą
    - 200 g soczewicy - może być mieszana albo tylko jeden rodzaj - u mnie biała i czerwona
    - bazylia
    - sól, pieprz , listki laurowe,, ziele angielskie
    - 1 litr wody
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy je ( lub nie jesli tak lubicie) a do wywaru wrzucamy zawartość puszek z pomidorami czyli pomidory wraz z zalewą. Chwilę gotujemy i dodajemy opłukaną soczewicę. Gotujemy około 30 min. Zupę doprawiamy do smaku i dekorujemy listkami bazylii. Można ją jeść z makaronem albo bez gdyż jest gęsta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Soczewica Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować