Zupa pomidorowa z ryżem i brukselką

5 (198 ocen)

  • 60 min

Zupa jest pyszna,prosta i syta.

  • 60 min

Składniki:

  • mięso na wywar
    1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu)
    400g kapustki brukselki
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku)
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz
    Dodatkowo (opcjonalnie):
    koperek, natka pietruszki
    śmietana
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z ryżem i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych i ziela angielskiego.
  • 2. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną).
  • 3. Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy.
    Całość gotować do miękkości.
    .
  • 4. Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy.
    Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.

Porady

Aby brukselka w zupie była łagodniejsza - wymoczcie ją w mleku (najlepiej przez całą noc).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować