Zupa pomidorowa z pulpecikami

4.49 (193 ocen)

Bardzo fajna sycąca zupa

Składniki:

  • ZUPA:
    1 cebula
    1-2 pory
    1-2 ząbki czosnku
    3 marchewki
    2 pietruszki
    4 duże pomidory (najlepiej malinówki)
    1 łyżka koncentratu (niekoniecznie)
    1 litr bulionu (lub wody)
    sól, pieprz, chili, cukier
    pęczek natki pietruszki
    3 gałązki tymianku
    masło lub olej do smażenia
    PULPETY:
    ½ kg mięsa drobiowego mielonego
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    pęczek drobno posiekanego koperku
    ewentualnie odrobina zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proporcje warzyw jak zwykle można dowolnie zmieniać, można też na przykład dodać seler. Koncentrat nie jest konieczny, ale moje pomidory były trochę za małe i dodatek przecieru bardzo się przydał.

    Cebulę kroję w kostkę, pory na półtalarki, czosnek drobno siekam. Marchewkę i pietruszkę kroję na niewielkie kawałki podobnej wielkości. Pomidory obieram ze skóry, wycinam gniazda nasienne i wyrzucam pestki, kroję na kawałki.
  • 2. Na oleju (najbardziej lubię olej z pestek winogron) podsmażam cebulę i pory aż się zeszklą, lekko doprawiam solą i pieprzem. Dodaję czosnek, smażę jeszcze minutkę i wrzucam marchewkę i pietruszkę, smażę kilka minut i dodaję pomidory. Zalewam warzywa bulionem (ponieważ akurat nie miałam własnego rosołku, więc po prostu wlałam wodę, ale oczywiście z bulionem jest lepsze), dodaję natkę pietruszki i tymianek. Zioła najlepiej związać nitką, jeśli chcecie też wyjmować pietruszkę; tymianek jeśli jest z łodyżką, trzeba wyjąć koniecznie.
  • 3. Gotuję wszystko do miękkości (około 20 minut), wyjmuje tymianek i natkę, dokładnie miksuję. Doprawiam solą, pieprzem, chili i ewentualnie odrobiną cukru.

    Kiedy zupa się gotuje, przygotowuję pulpety. W misce dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję malutkie kotleciki. Wrzucam do zupy i gotuję około 8-10 minut (pulpety wypływają na powierzchnię).

    Podaję z makaronem, ryżem lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować