Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki

4.48 (181 ocen)

  • 30 min

Taka zupa pomidorowa z pomidorów z puszki smakuje mi bardziej niż z koncentratu pomidorowego.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    kawałek pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora lub cebula
    1 puszka pomidorów całych w puszce
    kostka rosołowa
    szklanka makaronu świderki
    liść laurowy, ziele angielskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w talarki, a pietruszkę, seler i pora lub cebulę zostawiamy w całości. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wrzącej wody, dodajemy kostkę rosołową, kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych i szczyptę soli. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  • 2. Pomidory z puszki przecieramy przez sito i wraz z zalewą dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Wyławiamy pietruszkę, selera i pora oraz ziele angielskie i liść laurowy. Pietruszkę i selera przecieramy przez sito i dodajemy do zupy, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem.

Porady

Pomidory można dodać w całości do zupy i zmiksować ją blenderem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować