Zupa pomidorowa z passatą / przecierem pomidorowym

4.48 (175 ocen)

Ach, co to jest za zupa:). Ta z koncentratu ma coś w sobie, ale z passatą jest jeszcze lepsza. Można podać ją z makaronem lub ryżem. Jeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od passaty jaką użyjemy - ja lubię kwaśne zupy i nigdy nie dosładzam.

Składniki:

  • 300g żeberek
    1 l passaty pomidorowej
    2 łodygi selera naciowego
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    1 pęczek natki pietruszki
    1 por
    1 cebula
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    sól, pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z passatą / przecierem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
  • 2. Seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę i por drobno siekamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy kolejne 40 minut.
  • 3. Wlewamy passatę Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podajemy z makaronem lub ryżem oraz kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować