Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nieco inna wersja pomidorowej.

  • 60 min

Składniki:

  • Zupa pomidorowa

    1,5 litra wody
    500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    marchewka
    1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :)
    łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej
    ewentualnie sól i pieprz do smaku

    łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia


    Pulpeciki mięsno-drobiowe

    300-350 g mięsa mielonego
    5-7 pieczarek
    jajko
    2 łyżki kaszy manny
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju do smażenia

Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie zupy 1.
    łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia

    Olej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć.
    Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli.

    Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut.
    Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować.
    Przyprawić ziołami.
  • pulpeciki niech nię będą zbyt duże 2. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą - doprawić do smaku.
    Z mięsa formować małe pulpeciki.
    Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony.
  • 3. Zupę podawać z drobnym makaronem i pulpecikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy