Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i świderkami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa przygotowana ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i makaronem to świetna propozycja na obiad. W ten sposób przygotowana zupa zawsze znika u mnie błyskawicznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • makaron świderki (około 300 gram),
    • ok. 1 kg pomidorów (najlepiej mięsistych),
    • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki,
    • 1 średnia cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
    • 1 łyżeczka naturalnej Vegety (najlepiej domowej),
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
    • sól, świeżo mielony pieprz do smaku, cukier,
    • ostra i słodka papryka do smaku,
    • około 1,5 litra wody,
    • olej,
    • śmietana do zabielenia (opcjonalnie, jeśli lubimy zabielana zupę),
    • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i świderkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Mięso posypujemy przyprawą do mięsa, dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek i wszystko razem mieszamy.
    Pomidory myjemy, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone przekładamy do garnka (najlepiej z grubszym dnem) i gotujemy na małym gazie do miękkości. Gdy będą miękkie przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Powstały przecier możemy doprawić do smaku według uznania.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy aby się zeszkliła i dodajemy mięso, chwile razem dusimy.
    Mięso zalewamy otrzymanym przecierem pomidorowym oraz wodą. Dodajemy naturalną Vegetę, natkę pietruszki i całość gotujemy około 15-20 minut. Pod koniec przyprawiamy do smaku według uznania. Jeśli lubimy możemy zupę zabielić. Gotową łączymy z posiekaną natką pietruszki.
    Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Po wierzchu możemy posypać startym parmezanem lu żółtym serem.

Porady

Smak zupy w dużej mierze zależy od pomidorów jakich do niej użyjemy dlatego należy ją doprawić według uznania. Jeśli jest mało pomidorowa możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować