Zupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować.
60 min
Składniki:
400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych)
2 pomidory
biała część pora
2 marchewki
200 g pieczarek
200 g mięsa mielonego z karkówki
2 ząbki czosnku
600 ml bulionu warzywnego
masło
łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
mielona kozieradka (do smaku)
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki imbiru
sól ,pieprz
dodatkowo ugotowany ryż
Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przecier pomidorowy zagotowujemy z bulionem ,dodajemy bazylię ,oregano ,imbir. Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na kawałki i razem z pokrojoną w kostkę marchewką i porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki.
Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany czosnek ,lekko dusimy i dodajemy do całości razem z wytopionym tłuszczem.
Zupę zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Zupę podajemy z ugotowanym osobno ryżem.
Komentarze