Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować.

  • 60 min

Składniki:


  • 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych)
    2 pomidory
    biała część pora
    2 marchewki
    200 g pieczarek
    200 g mięsa mielonego z karkówki
    2 ząbki czosnku
    600 ml bulionu warzywnego
    masło
    łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    mielona kozieradka (do smaku)
    łyżeczka bazylii
    łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki imbiru
    sól ,pieprz
    dodatkowo ugotowany ryż

Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier pomidorowy zagotowujemy z bulionem ,dodajemy bazylię ,oregano ,imbir. Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na kawałki i razem z pokrojoną w kostkę marchewką i porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki.
    Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany czosnek ,lekko dusimy i dodajemy do całości razem z wytopionym tłuszczem.
    Zupę zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Zupę podajemy z ugotowanym osobno ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy