zupa pomidorowa z klopsikami

0 (0 ocen)

Pyszna, pożywna wersja zupy pomidorowej.

Składniki:

  • 2 litry domowego rosołu, u mnie na cielęcinie
    2 puszki pomidorów pelati
    2 marchewki
    2 pietruszki
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    łyżka whisky
    szczypta cynamonu
    świeży liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego

    pulpety:
    500 g mięsa mielonego, u mnie cielęcina
    nać selera naciowego
    jajko
    2 łyżki drobnej kaszki jęczmiennej
    sól
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy

    do posypania natka pietruszki

Zupa pomidorowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotowujemy dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę,ziele oraz liść laurowy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Do rosołu dodajemy pomidory doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy alkohol. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną nać selera, sól, pieprz kolorowy oraz ziołowy, wsypujemy kaszę jęczmienną oraz jajko. Wyrabiamy na gładką masę.
  • 4. Z masy mięsnej robimy kuleczki wielkości orzecha. Kuleczki wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy około 5 minut. Zupę podajemy posypaną świeżą zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy