Zupa pomidorowa z klopsikami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zupka.Sycąca i łatwa w przygotowaniu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory w zalewie: 30 dekagramów
    - masło: 15 dekagramów
    - mięso drobiowe mielone: 50 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - kukurydza w zalewie: 25 dekagramów
    - mrożony groszek: 10 dekagramów
    - rosół: 0.5 litra
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - słodka smietana: 150 mililitrów
    - mąka: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - cebula: 1 sztuka

Zupa pomidorowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodajemy pieprz,sól,wbijamy jajko i składniki mieszamy.Z otrzymanej masy formujemy małe klopsiki.Cebulę kroimy w kosteczkę.W garnku rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę.Do cebuli dodajemy rosół,pomidory z zalewą,mieszamy i zagotowujemy.Wkładamy przygotowane klopsiki i gotujemy na małym ogniu 15 minut.Kukurydzę osączamy i wrzucamy do zupy.Dodajemy groszek i posiekaną natkę.Całość gotujemy jeszcze 10 minut.Mąkę mieszamy ze śmietaną i zagęszczamy nią zupe.Krótko gotujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy