Zupa pomidorowa z kiełbasą i szczypiorkiem

4.51 (196 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Komu nie nudzi się już klasyczna pomidorowa? Postanowiłam podkręcić smak kiełbasą i nie zawiodłam się. Bardzo sycąca, niekoniecznie fit, ale pyszna!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml bulionu (u mnie warzywny)
    100 ml wody
    200 ml koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
    150 g kiełbasy (ja używam podwawelskiej)
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
    Szczypiorek do posypania zupy
    Kilka listków bazylii lub szczypta suszonej
    Pierz, sól, cukier
    *Opcjonalnie można dodać makaron
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z kiełbasą i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroję na plasterki lub półplasterki i podsmażam na patelni tak, aby była lekko chrupiąca.
  • 2. Podgrzewam bulion, dodaję wodę i koncentrat pomidorowy. Dorzucam do zupy parę listków bazylii, zagotowuję. Dodaję szczyptę cukru (aby zniwelować kwaśność koncentratu).
  • 3. Dodaję do zupy kiełbasę. Przyprawiam solą i pieprzem. Można też dolać tłuszcz po smażeniu kiełbasy. Dolewam jogurt naturalny lub śmietanę (śmietanę należy wcześnie zahartować, aby się nie zwarzyła).
  • 4. Przelewam zupę do talerzy, dekoruję szczypiorkiem. Smacznego!

Porady

Ilość koncentratu, kiełbasy i śmietany to ruchome miary i wszystko zależy od preferowanej intensywności zupy, dlatego zachęcam do próbowania podczas gotowania, aby znaleźć swój smak :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Pomidor Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować