Zupa pomidorowa z cieciorką

0 (0 ocen)

Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca. Warto jeść ciecierzycę ze względu na jej właściwości dobroczynne - zachęcam to poszukania artykułów na ten temat w Internecie.

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
    1 puszka pomidorów
    1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 duża cebula
    1-2 ząbki czosnku
    oliwa
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    1/4 łyżeczki mielonego kminku
    1/4 łyżeczki mielonej kolendry
    szczypta chilli
    sól, pieprz
    cukier

Zupa pomidorowa z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
  • 2. Do garnka wlewamy trochę oliwy. Dodajemy kminek i kolendrę i podsmażamy, uważając przy tym, by się nie przypaliły. Po chwili dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy do czasu, aż się zeszklą.
  • 3. Do cebuli dodajemy pomidory, koncentrat i bulion. Całość mieszamy i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem oraz odrobiną cukru, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy