Zupa pomidorowa z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca, sycąca i bardzo aromatyczna zupa pomidorowa z ciecierzycą.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    200 g ciecierzycy
    150 g sera żółtego
    500 g przecieru pomidorowego

    Składnik dodatkowy
    500 ml bulionu drobiowego

    Składniki robocze:
    listek laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny
    sól
    ząbek czosnku
    suszone oregano
    suszony rozmaryn
    chili
    papryka wędzona

    Do dekoracji
    natka pietruszki

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ciecierzycę gotujemy do miękkości.
  • 2. Do garnka wlewamy 500 ml bulionu drobiowego, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zagotowujemy. Dodajemy 500 g przecieru pomidorowego oraz przyprawy: świeżo mielony pieprz czarny, sól, paprykę wędzoną, rozmaryn, chili, suszone oregano, (a także ewentualnie przeciśnięty przez praskę czosnek) i gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy ciecierzycę i gotujemy około 10-15 minut.
  • 3. Gotową zupę rozlewamy do miseczek. Każdą porcję posypujemy startym serem żółtym i dekorujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy