na bulion:
4-5 pałek z kurczaka,
ok. 1,5 litra wody,
100-150 g mieszanki chińskiej,
sól, curry, kurkuma,
oraz :
1 średnia cebula,
4-5 świeżych pomidorów,
puszka pomidorów,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
olej kokosowy do podsmażenia,
drobny makaron ( u mnie ok.70 g kokardek),
świeżo mielony pieprz, chili w proszku,
szczypiorek do posypania,
olej kokosowy (opcjonalnie),
kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie),
Zupa pomidorowa z chińską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.bulion:
Pałki z kurczaka zalać woda i gotować na wolnym ogniu około 30 min, następnie dodać mieszankę chińską,sól, curry, kurkumę, i gotować dalej około 40 min. Po tym czasie wyciągnąć mięso, obrać i pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obierać ze skórek, pokroić w kostkę. Cebulę i pomidory podsmażyć na oleju kokosowym, dodać pomidory z puszki, koncentrat, dusić na wolnym ogniu około 45 min co jakiś czas mieszając aż pomidory prawie całkowicie odparują.
Gotowe pomidory przełożyć do bulionu, chwilkę podgotować, dodać łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wszystko zmiksować razem z chińskimi warzywami ( trochę można wyciągnąć do dekoracji). Do gotowej zupy dodać pokrojone mięso oraz makaron ugotowany al dente ( makaron należy przelać zimną woda). Zupę przyprawić według uznania. Smacznego!
Komentarze