Zupa pomidorowa na skrzydełkach z czosnkową nutą

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa pomidorowa w nieco innej odsłonie, bardzo smaczna sycąca i rozgrzewająca a dodatek czosnku sprawił że zupa nabrała mocniejszego smaku i aromatu.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kury
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1 cebula
    Kawałek korzenia selera
    2-3 ząbki czosnku
    1 l sosu pomidorowego - u mnie własnej roboty
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki śmietanki

    1 szklanka białego ryżu
    Siekaną matka pietruszki lub bazylii
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa na skrzydełkach z czosnkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalać wodą i doprowadzić do zagotowania. Warzywa obrać : marchewkę pokroić w krążki, pora i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule posiekać w kostkę, warzywa dodać do zupy gotować aż będą miękkie. Następnie dodać sos pomidorowy i przecier, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praske dodać do zupy i zagotować. Na koniec dodać śmietankę. Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu i dodać do zupy. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylii.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do zupy zamiast ryżu możemy użyć makaron

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka Przecier pomidorowy Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować