Zupa pomidorowa

4.5 (196 ocen)

Zupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych mam:)

Składniki:

  • 2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki), włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra lub chilli, opcjonalnie makaron i mozarella.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pomidorowa 1. 1. Warzywa myjemy, włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe.
    2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki.
    3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy.
    4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie miała kolor złoty. Dodajemy do zupy.
    5. Wyciskamy czosnek bezpośrednio do zupy.
    6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paryką ostrą lub szczyptą chilli, bazylią, oregano.
    7.Gotujemy makaron.
    8. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupką:)

Porady

Możemy dodać ser mozarella pokrojony w kosteczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować