Zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2-3 udka z kurczaka
    1/2 korzenia selera
    1 korzeń pietruszki
    2-3 marchewki
    1 cebula
    3-4 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 kg pomidorów
    kilka liści świeżej bazylii (świeża jest najbardziej aromatyczna, ale z braku innej możliwości można zastąpić suszoną)
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    przyprawy: sól, pieprz, oregano
    nieco świeżej lub mrożonej pietruszki
    około 350-400 g makaronu
    2 łyżki śmietany do zup 12% lub 18% (u mnie gęsta 18%)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać, pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Obrać cebulę, czosnek i korzeń selera, umyć, seler pokroić w większą kostkę, cebulę na pół, wrzucić wszystko do garnka. Dodać jeszcze liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą, żeby wszystkie warzywa i mięso było przykryte. Od momentu zagotowania się wody gotować wywar godzinę.
  • 2. Pomidory lekko sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i przełożyć do osobnego garnka. Zalać wodą do wysokości pomidorów i gotować, aż rozmiękną (około 20-30 minut). Do pomidorów dodać świeżą bazylię, z drugiego wywaru odcedzić ugotowaną niecałą jedną marchewkę, ząbki czosnku, kawałek cebuli, kawałek korzenia pietruszki i wszystko razem zmielić na jednolitą masę blenderem (mieliłam ręcznym, ale jeżeli nie posiadacie, to można przelać do stojącego).
  • 3. Ugotowany wywar mięsno-warzywny przecedzić przez sitko do innego garnka lub wybrać mięso i warzywa sitkiem. Do czystego wywaru wlać masę pomidorową i wymieszać (łącznie powinno być 300 ml zupy). Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osobnym garnku lub już w gotowym wywarze. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, oregano i wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę, ponownie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

Porady

Zupa jest pyszna również bez dodania śmietany, więc można ten krok pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować