zupa pokrzywowa z pieczarkami

0 (0 ocen)

pyszna wiosenna zupa ziołowa

Składniki:

  • 2 garści liści pokrzywy
    200 g pieczarek
    marchewka
    korzeń pietruszki
    mały seler
    seler naciowy
    ziemniak
    mały por
    łyżka masła
    szklanka śmietany wiejskiej
    lubczyk
    ziele angielskie
    liść laurowy

    sól
    pieprz ziołowy
    opcjonalnie domowa vegeta

Zupa pokrzywowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa korzeniowe i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojonego selera naciowego, pieczarki i pora. Wrzucamy ziele i liść laurowy. Zalewamy wodą. Doprawiamy lekko solą. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pokrojoną pokrzywę i lubczyk. Zaprawiamy śmietaną i doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy