Zupa pokrzywowa na rosole

  • wyświetlono: 764 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

zazwyczaj zostaje nam trochę rosołu z poprzedniego dnia, można na nim ugotować różne zupy, ja dzisiaj proponuję zupę pokrzywowa

bozena58
  • 30min

Składniki

Młode pokrzywy około 30 dag
Marchew 1 szt.
Seler ¼ bulwy
Rosół ok. 2 l
Ziemniaki 3-4 szt.
Cebula 1 szt.
Olej rzepakowy do przesmażenia pokrzywy
Jajko po jednym na talerz
Liść laurowy, pieprz czarny mielony, sól, majeranek do smaku
Śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa pokrzywowa na rosole

  • 1. Pokrzywę sparzyć gorącą wodą i posiekać, cebule obrać i drobno pokroić wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć, dodać przyprawy
  • 2. Marchewkę, seler i ziemniaki obrać.
    Marchewkę i seler zetrzeć na tarce a ziemniaki pokroić w kostkę.
    Ugotować jajka na twardo i obrać
  • 3. Zagotować rosół, dodać marchewkę, seler i ziemniaki
    Kiedy warzywa w rosole są miękkie dodać podsmażoną pokrzywę z cebulą.
  • 4. Pogotować razem około 10 minut a na końcu zabielić śmietaną lub jogurtem

  • 5. Gorąca zupę rozlać na talerze, dodać po jednym na każdy talerz ugotowanym na twardo jajku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczylasezonowe_przysmaki_zupy_pokrzywa

Komentarze

Podobne przepisy

image-22xle5a

Dodane przez: wiesiołek

Klasyczna zupa grzybowa na rosole

Kiedy przychodzi pora na pachnące...

Zupa pomidorowa na rosole

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa pomidorowa na rosole

Poniedziałkowa zupa pomidorowa...

Zupa pokrzywowa

Dodane przez: Ania_L

Zupa pokrzywowa

Wiosenna zupa: pyszna i bardzo...

zupa

Dodane przez: goshia

Zupa pokrzywowa

Jej smak pamiętam z dzieciństwa,...

zupa pomidorowa

Dodane przez: wiesiołek

Zupa pomidorowa na rosole

Rosół jest najlepszy pierwszego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE