Zupa pokrzywowa

0 (0 ocen)

Pokrzywa... zazwyczaj kojarzy nam się z polnym chwastem, którym bardzo łatwo jest się poparzyć. Okazuje się jednak, że można z niej stworzyć naprawdę bardzo smaczne a i przede wszystkim zdrowe dania!

Składniki:


  • listki pokrzywy ( ciężko powiedzieć wagowo, ile jej potrzeba, ja zużyłam około 3/4 koszyka widocznego na zdjęciu poniżej)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    6 młodych ziemniaków
    pęczek zielonych pędów cebulki
    pęczek natki pietruszki
    ziele angielskie
    iść laurowy
    pieprz ziarnisty
    sól
    vegeta
    sok z limonki
    mielony imbir
    czosnek kolorowy
    jajka
    śmietana 18 %

Zupa pokrzywowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g1pf7n 1. Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy.
  • image-0qd1ywb 2. Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy.
  • image-1hxwm75 3. Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli, sokiem z limonki, łyżeczką mielonego imbiru oraz łyżeczką kolorowego czosnku.

    Tak przygotowaną zupę podajemy z jajkiem na twardo oraz kleksem śmietany.

Porady

Pamiętajcie aby przy zbieraniu pokrzywy użyć rękawiczek, inaczej będziecie się musieli przygotować na niezbyt przyjemne, swędzące bąble ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy