Zupa po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Aneta Gruba.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kostka rosołowa wołowa: 3 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - mielone mięso: 50 dekagramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - kukurydza z puszki: 0.5 sztuki
    - czerwona fasola z puszki: 0.5 sztuki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
    - bułka tarta: 1 łyżeczka

Zupa po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Zagotowujemy bulion i dodajemy cebulę. Wkładamy listek laurowy.
  • 2. Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i trochę bułki tartej. Formujemy kulki na jeden kęs i wrzucamy do bulionu. Gotujemy 10 minut.
  • 3. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy 10 min, dodajemy osączoną kukurydzę, fasolę i pozostałe ząbki czosnku. Chwilę gotujemy.
  • 4. Zupę przyprawiamy ziołami i majerankiem, dodajemy ok. 3 łyżek koncentratu, mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy