Zupa pieczarkowo - pomidorowa z zacierkami

5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smaczna zupa dla zabieganych, gotowa w pół godziny.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
    4 pomidory
    1 marchewka
    1 cebula
    100 g boczku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka masła
    szczypta ostrej papryki
    tymianek
    oregano
    bazylia
    liść laurowy
    natka pietruszki
    pieprz
    sól

    Zacierki:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżki wody

    1.5 l bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowo - pomidorowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę lub paski.
  • 2. Do garnka włożyć masło. Dodać pieczarki i cebulę, dodać szczyptę tymianku i przesmażyć.
  • 3. Na patelni usmażyć boczek, dodać marchewkę. Po trzech minutach dodać pomidory. Doprawić ziołami, ostrą papryką, pieprzem i solą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
  • 4. Zawartość patelni przełożyć do garnka z pieczarkami. Zalać gorącym bulionem i gotować 10 minut.
  • 5. Z mąki, jajka, wody i soli zagnieść ciasto. Odrywać (skubać) małe kawałki ciasta i wrzucać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości zacierek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na talerzu posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować