Niebanalna w smaku zupa grzybowa z prażonymi fistaszkami i kakao. Pyszny krem z dodatkiem aromatycznych i charakternych przypraw. Danie zachwyci i zasmakuje nawet największemu niejadkowi.
1 godz. 10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g oczyszczonych pieczarek
300 g obranych ziemniaków
300 g miąższu dyni
200 g obranej białej cebuli
2 obrane ząbki czosnku
100 g łuskanych, orzechów ziemnych
2 łyżki masła
200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
1 szklanka mleka
3 szklanki bulionu warzywnego
1 kopiasta łyżeczka kakao naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki imbiru mielonego
1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zupa pieczarkowo - orzechowa z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy uprażyć na suchej patelni.
W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekane cebulę i czosnek, wsypać nasiona kozieradki, imbir i paprykę. Składniki smażyć ok. 5 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć pokrojone na małe cząstki pieczarki i smażyć jeszcze 10 min.
3.Po tym czasie dodać drobno pokrojone ziemniaki i dynię i jeszcze chwilę podgrzewać.
4.Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 min. Do zupy wlać mleko, dołożyć fistaszki i kakao – wymieszać i gotować 5 – 7 min.
5.Zupę zblendować z dodatkiem jogurtu. Na końcu potrawę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem podgrzać.
Komentarze