Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wiosenna wersja zupy pieczarkowej

  • 40 min

Składniki:

  • - udko z kurczaka
    - 500 g pieczarek
    - 1 mała cebulka
    - pół puszki groszku konserwowego
    - pęczek świeżego koperku
    - 2 łyżki masła
    - 1 marchewka
    - 1 pietruszka
    - kawałek selera
    - kawałek pora
    - łodyga lubczyku (maggi)
    - 1 szklanka makaronu świderki (w mojej wersji z mąki kukurydzianej)
    - 50 ml śmietany
    - sól, pieprz, ziele angielskie

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udka, pietruszki, marchewki, selera, pora, lubczyku, ziela angielskiego ugotować bulion.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki. Na maśle zeszklić cebulkę, dorzucić pieczarki i lekko przyrumienić. Pod koniec smażenia doprawić lekko solą.
  • 3. Osobno ugotować makaron.
  • 4. Do bulionu wrzucić podsmażone pieczarki z cebulką. Pogotować 5-10 minut. Następnie do zupy wrzucić ugotowany makaron oraz groszek konserwowy i posiekany koperek.
    Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy