zupa pieczarkowa z serem i mięsnymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo lubię gotować i szukać nowych smaków a to danie to fajne połączenie zupy z mięsem i jest zarazem łatwe do przygotowania.

  • 20 min

Składniki:

  • 40dag mięsa mielonego
    2 średnie marchewki
    cebula
    35dag pieczarek
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    2 l bulionu
    25dag sera żółtego typu cheddar
    sól
    pieprz
    gałka muszkatałowa do smaku
    tymianek
    rozmaryn
    olej

Zupa pieczarkowa z serem i mięsnymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i cebulę obrać pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na maśle podsmażyć chwilkę wszystkie warzywa, następnie oprószyć mąką cały czas mieszając, wlać bulion, zagotować i pod przykryciem gotować ok. 25min.
  • 2. Mięso połączyć z jakiem, bułką tartą, solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
    Zwilżonymi dłońmi uformować małe pulpeciki i usmażyć na oleju na rumiano.
  • 3. Do ugotowanej zupy dodać usmażone pulpeciki oraz zioła, w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • 4. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty.
    Gorącą zupę nakładać na talerz razem z pulpecikami, potrzepać serem żółtym i przyozdobić świeżym tymiankiem.
    Można podawać z białym pieczywem.

Porady

Zioła najlepsze są świeże, aczkolwiek można zastąpić je suszonymi. Zamiast soli można zupę doprawić odrobiną bulionu grzybowego, będzie wtedy miała jeszcze wyrazistszy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy