zupa pieczarkowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa z dodatkiem ziół ogrodowych oraz pulpecików z indyczego mięsa.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g piersi z indyka
    100g kaszy orkiszowej
    garść lubczyku
    garść kolendry
    sól lub domowa vegeta
    pieprz
    papryczka chili


    500 g pieczarek
    cebula
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    szklanka kwaśnej śmietany.

Zupa pieczarkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku, aż będzie miękka.
  • pulpeciki 2. Mięso z indyka, lubczyk, kolendrę i chili mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy ugotowaną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Kształtujemy kuleczki wielkości orzecha.
  • 3. Pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę dusimy na maśle. Wstępnie solimy. Następnie zalewamy 1,5 l wody. Wrzucamy liść i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut. Zaprawiamy śmietaną. Doprowadzamy do zagotowania.
  • 4. Do zupy ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Zupę można dodatkowo posypać świeżymi ziołami na talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy