Zupa pieczarkowa z mięsnymi pulpecikami

0 (0 ocen)

Zupa jest niezwykle pożywna, a zarazem bardzo smaczna. Przypadnie do gustu nawet największym niejadkom :)

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
    1,5 litra bulionu
    sól, pieprz
    mąka -2 łyżki
    śmietana 12 % - 4 łyżki

    pulpeciki:

    30 dag łopatki wieprzowej
    1 czerstwa bułka
    1 mała cebulka
    1 jajko
    sól, pieprz

Zupa pieczarkowa z mięsnymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć je na 2 łyżkach margaryny.
    1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki) zagotować, dodać pieczarki i gotować razem przez 25-30 minut. Następnie przestudzić i całość zblendować.

  • 2. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odsączyć z jej nadmiaru i wraz z mięsem i cebulką zmielić. Do masy dodać 1 jajko, sól i pieprz. Całość wyrobić na gładką masę i tworzyć małe pulpeciki. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu, następnie podlać je wodą i pod przykryciem dusić około 15 minut.
  • 3. Zupę doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i wodą. Połączyć z zupą i zagotować. Podawać z mięsnymi pulpecikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy