PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/93/5429026d154d616c6ce4de737745d9c141a3aba6.jpeg66044953http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-pieczarkowa-z-lanymi-kluseczkami
pół kilo pieczarek
2 duże marchewki
1 łyżka masła
4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
koperek według uznania ( suszony,świeży lub mrożony )
kluseczki:
2 jajka
kilka łyżek mąki pszennej
szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami
1.
Pieczarki i marchewki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie pieczarki kroimy w plasterki,a marchewki w słupki.
2.
W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy pieczarki i marchewki,chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.Gdy składniki będą miękkie trochę zupy wlewamy do śmietany,mieszamy i wlewamy do zupy,zagotowujemy.
3.
Jajka wbijamy do kubka,lekko roztrzepujemy widelcem,dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę,mieszamy, aż ciasto będzie dość gęste.
4.
Do gotującej się zupy wlewamy ciasto na kluseczki,gotujemy kilka chwil.Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody.Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,oraz dodajemy koperek posiekany.Podajemy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze