Pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Rozgrzewająca w chłodne dni. Może być super pomysłem na piątkowy obiad lub odmianą np. na świątecznym stole zamiast zupy grzybowej.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmiennąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/43/zupa-pieczarkowa-z-kasza-jeczmienna_3.jpeg32642448http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-pieczarkowa-z-kasza-jeczmienna
• ok. 1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego ( u mnie rosół z wcześniejszego obiadu),
• ok. 350 g pieczarek,
• 1 szalotka,
• 1 średnia marchewka,
• ½ średniego korzenia pietruszki,
• ok. 60 -70 g kaszy jęczmiennej,
• sól i pieprz świeżo mielony,
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub ew. koperku,
• 1 łyżki masła, 1 łyżka oleju do podsmażenia,
• ok. 10 ml mleka do zabielenia (opcjonalnie),
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną
1.
Szalotkę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki według upodobań. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy cebulę oraz pieczarki, oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażam pod przykryciem do momentu, gdy puszczą wodę, która połączy się z masłem. Gdy tak się stanie ściągamy pokrywkę i smażymy na delikatnym ogniu przez około 5 min, tak aby woda odparowała a pieczarki się lekko zarumieniły.
Do gotującego się bulionu wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę, podsmażone pieczarki oraz kaszę. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 min, aby zupa nabrała smaku pieczarek. Do zupy dodaję mleko i ponownie zagotowuję. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku według uznania. Zna talerzu zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze