Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną

5 (156 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka zupa na wywarze drobiowym z kaszą jaglaną i pieczarkami w roli głównej.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka
    200 g mrożonej włoszczyzny (paski lub słupki)
    1/3 szklanki kaszy jaglanej
    350 g pieczarek
    2 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 łyżeczki wegety natur
    sól
    pieprz
    posiekana zielona pietruszka i koperek do posypania
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia myjemy, wkładamy do 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wegetę natur i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Ugotowane podudzia wyjmujemy (można je wykorzystać do przygotowania innej potrawy).
  • 2. W czasie gotowania wywaru kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, następnie osączamy. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki lub półplasterki.
  • 3. Do wywaru wkładamy mrożoną włoszczyznę, kiedy zupa ponownie zawrze, wsypujemy kaszę i wkładamy pieczarki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-18 minut. Doprawiamy pieprzem i, jeśli potrzeba, solą. Zupę podajemy posypaną posiekaną zieleniną.

Porady

Do przygotowania zupy można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia. Zupę można zabielić dodając przed podaniem kilka łyżek śmietanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Pieczarki Drób Wywar Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować