Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia myjemy, wkładamy do 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wegetę natur i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Ugotowane podudzia wyjmujemy (można je wykorzystać do przygotowania innej potrawy).
2.W czasie gotowania wywaru kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, następnie osączamy. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki lub półplasterki.
3.Do wywaru wkładamy mrożoną włoszczyznę, kiedy zupa ponownie zawrze, wsypujemy kaszę i wkładamy pieczarki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-18 minut. Doprawiamy pieprzem i, jeśli potrzeba, solą. Zupę podajemy posypaną posiekaną zieleniną.
Porady
Do przygotowania zupy można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia.
Zupę można zabielić dodając przed podaniem kilka łyżek śmietanki.
Komentarze