Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pieczarkowa inaczej :) z warzywami takimi jak żółtka fasolka, kabaczek i pomidorki koktajlowe, a do tego ziołowa oprawa:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    300 g fasolki żółtej szparagowej
    pół kabaczka
    cebula
    olej/masło
    150 g pomidorków koktajlowych
    1,2-1,5 l bulionu warzywnego
    kostka grzybowa - opcjonalnie.
    przyprawy: 1 łyżeczka: tymianku , majeranku, rozmarynu,
    liścia lubczyku
    sól
    1 łyżka mąki + woda ( gęstość wedle uznania)

Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0814gnn 1. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki/półplasterki. Z fasolki usunąć końce , pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w półplastry. Kabaczka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
    Na rozgrzany tłuszcz dać cebulę, podsmażyć, wsypać pieczarki i dusić pod przykryciem. Gdy zmniejszą objętość dodać przyprawy, mieszać co jakiś czas. Po odparowaniu wody wsypać pomidorki, kabaczka i fasolkę. Dusić pod przykryciem ok. 15 min.
    Następnie zalać wszystko bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości. Pod koniec zagęścić mąką z wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy