Zupa pieczarkowa z dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Właściwe jest to zupa pieczarkowa, a że kolor takiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • • 500 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • kawałek pora
    • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
    • sól, pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • pęczek natki pietruszki
    • 3 łyżki oliwy
    • ugotowany makaron w kształcie ryżu - orzo

Zupa pieczarkowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
    • Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i pora, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować 10 minut z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
    • Następnie dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i dynię, i gotować, aż pieczarki będą miękkie, a dynia rozgotuje się - ok. 15 minut.
    • Na koniec zmiksować i wlać śmietanę.
    • Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki.
    • Podawać z makaronem w kształcie ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy