Właściwe jest to zupa pieczarkowa, a że kolor takiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku.
40 min
Składniki:
• 500 g pieczarek
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek pora
• 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
• sól, pieprz do smaku
• 1/2 szklanki śmietanki 30%
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• pęczek natki pietruszki
• 3 łyżki oliwy
• ugotowany makaron w kształcie ryżu - orzo
Zupa pieczarkowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
• Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i pora, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować 10 minut z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
• Następnie dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i dynię, i gotować, aż pieczarki będą miękkie, a dynia rozgotuje się - ok. 15 minut.
• Na koniec zmiksować i wlać śmietanę.
• Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki.
• Podawać z makaronem w kształcie ryżu.
Komentarze