Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

Szybka i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z makaronem.

Składniki:

  • pieczarki - 500 g
    cebula - 1 szt
    bulion - 2 litry
    makaron - 200 g
    masło - 2 łyżki
    mąka - 1 łyżka
    marchewka - 1 szt
    śmietana - 3 łyżki 18 %
    sól i pieprz
    natka pietruszki

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w plastry.
  • 3. Pieczarki umyć, osączyć pokroić w plasterki.
  • 4. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle, dodać pieczarki, przesmażyć.
  • 5. Do garnka wlać bulion, dodać marchewkę gotować.
  • 6. Następnie do bulionu dodać pieczarki, gotować.
  • 7. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do zupy, zagotować.
  • 8. Śmietanę wymieszać z gorącą zupą, wlać do garnka, zagotować.
  • 9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 10. Podawać zupę z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy