Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

Pyszna pieczarkowa zupka, z dymką, porem i marchewką. Sycąca dzięki dodatkowi makaronu, zabielona śmietanką. polecam

Składniki:



  • 750 g pieczarek
    1 pęczek dymki
    2 marchewki
    1 por
    2 garście makaronu
    3 łyżki masła
    Sól i pieprz biały
    100 g śmietanki 30%
    1 duża szczypta gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki oregano

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pieczarki umyć, osuszyć. pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać część masła, wrzucać partiami pieczarki, obsmażyć i odparować. Na koniec dodać resztę masła i posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem. Przesmażyć.

    Przełożyć do garnka, zalać wodą. Por oczyścić i posiekać, marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Wrzucić warzywa do garnka. Zagotować.

    Posolić. Wsypać makaron i gotować 3 minuty.

    Po tym czasie zupę zabielić śmietanką, doprawić solą do smaku, pieprzem białym, gałką i oregano. Zagotować i zdjąć z ognia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy