Zupa pieczarkowa

  • wyświetlono: 660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szybka zupa na rosole.

portret

Składniki

1 litr rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego
50 dag pieczarek
1-2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietanki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
ew. sól i pieprz
posiekana zielona pietruszka
oddzielnie ugotowany makaron (np. muszelki)

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa pieczarkowa

  • 1. Pieczarki czyścimy i odcinamy trzonki. Trzonki kroimy w kostkę, a kapelusze w półplasterki.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone pieczarki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niedużej ilości wody, zagotowujemy. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką lub mlekiem.
  • 3. Zupę podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem, posypaną posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Makaron można wrzucić do zupy pod koniec gotowania, ale wtedy trzeba uważać, żeby się nie rozgotował (wtedy nie zagęszczamy zupy mąką). Taka zupa nie nadaje się do odgrzewania.
Do zabielenia zupy używamy słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu lub mleka skondensowanego niesłodzonego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilrosółszybka zupazupa na rosole

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa pieczarkowa

Dodane przez: anka1988

Zupa pieczarkowa

Pieczarkową uwielbiają nie tylko...

image-0sy6x4t

Dodane przez: Alex M

Zupa pieczarkowa

Pyszna pieczarkowa zupka, z dymką,...

zupa pieczarkowa

Dodane przez: karolinajedynak24

ZUPA PIECZARKOWA

Pieczarki można robić na wiele...

zupa pieczarkowo-kalafiorowa

Dodane przez: Bożena Z.

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa.

Pyszna, nieco kremowa , delikatna...

image-1m3kf05

Dodane przez: ladygoga

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupę pieczarkową przygotowuję dość...

Kremowa zupa serowo-pieczarkowa

Dodane przez: bogusia82

Kremowa zupa serowo-pieczarkowa

Taka zupa pieczarkowa jest bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE