Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

Szybka zupa na rosole.

Składniki:

  • 1 litr rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego
    50 dag pieczarek
    1-2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietanki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
    ew. sól i pieprz
    posiekana zielona pietruszka
    oddzielnie ugotowany makaron (np. muszelki)

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy i odcinamy trzonki. Trzonki kroimy w kostkę, a kapelusze w półplasterki.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone pieczarki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niedużej ilości wody, zagotowujemy. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką lub mlekiem.
  • 3. Zupę podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem, posypaną posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Makaron można wrzucić do zupy pod koniec gotowania, ale wtedy trzeba uważać, żeby się nie rozgotował (wtedy nie zagęszczamy zupy mąką). Taka zupa nie nadaje się do odgrzewania. Do zabielenia zupy używamy słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu lub mleka skondensowanego niesłodzonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy