Zupa pieczarkowa o bogatym smaku i aromacie, który uzyskamy dzięki podsmażeniu pieczarek na suchej patelni.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg pieczarek
1 marchewka
3-4 ziemniaki
2 l bulionu drobiowego
sól morska i pieprz do smaku
kilka kropli soku z cytryny
tymianek
świeża natka pietruszki do posypania
Zupa na podsmażonych pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone pieczarki, kroję w plastry. Obsmażam na suchej patelni, aż odparuje sok, a pieczarki mocno się przyrumienią. Pieczarki lekko skrapiam sokiem cytrynowym.
Obrane ziemniaki kroję w kostkę, a marchew w plasterki.
Do garnka wlewam bulion, wkładam warzywa i pieczarki. Gotuję do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiam do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Zupę podaję posypaną natką pietruszki.
Komentarze