Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

Pieczarkową uwielbiają nie tylko domownicy ale również nasi goście.

Składniki:

  • 3-4l wody
    włoszczyzna: 1 marchewka,1 pietruszka korzeń, 1/3 selera
    ok 8-9 ziemniaków
    30-40 dag pieczarek
    1/2 kostki rosołowej
    łyżka śmietany kwaśniej 18%
    łyżeczka mąki pszennej
    sól, pieprz, wegeta, magii do smaku

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki udusić 1. Pieczarki obrać, pokroić i udusić. Jarzynę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kosteczkę.
  • 2. Do wody wrzucić jarzynę, ziemniaki, wegetę, gotować na wolnym ogniu. Do gotującej zupy wrzucić kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać uduszone pieczarki wraz z ich wodą, doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą.
  • Zupa pieczarkowa 3. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, szczyptę soli, wymieszać, wlać chochelkę zupy, wymieszać dokładnie by nie było grudek, wlać do całości zupy. Zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy