Pieczarkowa bardzo dobra zupa z makaronem ( można z ziemniakami) zabielona śmietaną. Aby była wyrazistsza, część podsmażonych pieczarek można zblendować.
1 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
✔2 l wywaru mięsnego
✔1/2 kg pieczarek
✔1-2 marchewki
✔2 ząbki czosnku
✔4 ziela angielskie
✔2-3 liście laurowe
✔2-3 garście makaronu muszelki
✔śmietana 18%
✔natka pietruszki
✔olej
✔sól
✔pieprz
Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wywaru wrzucić liście, ziele, obrany czosnek, marchewkę pokrojoną w plasterki i połowę pieczarek umytych i pokrojonych w plasterki. Drugą połowę w plasterkach podsmażyć na oleju i dodać do wywaru. Gotować do miękkości marchwi. Dodać makaron i gdy będzie ugotowany al dente dodać 2 łyżki śmietany . Zagotować. Doprawić. Posypać natką pietruszki.
Komentarze