2 udka z kurczaka,
50 dag pieczarek,
1 marchewka,
1 pietruszka,
mały kawałek selera,
1 cebula,
2 łyżki masła,
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki mąki,
sól i pieprz,
4 łyżki natki pietruszki,
makaron:
2 szklanki mąki
2 jajka,
10 łyżek wody.
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa pieczarkowa
1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ugniatamy ,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne . Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
2.
Udka płuczemy, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera startego na tarce o dużych oczkach.Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w dużą kostkę. Pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażymy na maśle. Podsmażone pieczarki dodajemy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę kremówkę mieszamy z mąką wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy aż zupa zgęstnieje. Pod sam koniec wsypujemy ugotowany makaron i posiekana natkę pietruszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze