Zupa PIECHOTA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

O zupie tej opowiadał mi kolega. Taką zupę jadał jego wujek będąc żołnierzem austriackiej armii. Jeśli ktoś miał skojarzenie z wojskiem, to prawie dobrze. Tyle, że nie chodzi o formację, ale o łyżkę, a właściwie o chochlę o pojemności 250 ml. Taką chochlą odmierzano porcje do menażek. Ja oczywiście zrobiłam tę zupę po swojemu z założeniem, że dwa główne składniki to kasza pęczek i fasola. Fasola powinna być w czarne łaty, taki gatunek, ale ja takiej nie miałam i dodałam po prostu białą.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 400 g żeberek
    ok. 400 g kości schabowych wędzonych
    2 listki laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    100 g kaszy pęczek
    120 g fasoli białej ( u mnie z puszki )
    2 cebule
    olej rzepakowy do smażenia
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa piechota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka i kości zalać zimną wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i gotować ok. 25 min. Obrane, umyte warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z wywaru wyjąć mięso i kości. Dokładnie obrać, pokroić w małe kawałki i ponownie włożyć do garnka. Dodać warzywa starte na tarce i kaszę pęczak. Gotować ok. 20 min.
    Fasolę przelać wodą na sicie i dodać do zupy.
    Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju rzepakowym, dodać do zupy. Dodać jeszcze pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Zupa gotowa. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować