Zupa pomidorowa z parówkami i pieczarkami to pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni, a potrzebujemy zjeść coś ciepłego i treściwego. Niecałe 30 min. i zupa gotowa!
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
500 g parówek
500 g pieczarek
2 cebule
1 puszka pomidorów krojonych
1 szklanka soku pomidorowego
200 ml śmietany 30%
1 łyżka mąki pszennej
ok. 1-1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki papryki chili
sól, pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
Zupa parówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Parówki obieramy z osłonek i kroimy w grubsze plastry.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy parówki i chwilę je podsmażamy, a na końcu dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 5 min.
Składniki w garnku oprószamy mąką i dusimy kolejne 5 min.
Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze 5 min. Dodajemy bulion oraz sok pomidorowy i zagotowujemy. Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Zagotowujemy i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze