Zupa paprykowa z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jednego razu kupiliśmy mix kolorowych papryk, prawdę mówiąc nie wiedzieć do czego. Jednak po chwili znalazło się dla nich zastosowanie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania kolorowych papryk
    3 średniej wielkości ziemniaki
    150 g małych pieczarek
    2 łyżki masła
    świeży majeranek
    sól, pieprz

Zupa paprykowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa paprykowa z pieczarkami 1. Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min w temperaturze 200°C (termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę, dolewamy sok z pieczenia papryk (w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 1,2 l całości). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy na małym ogniu do ich miękkości.
    Pieczarki smażymy na rumiano, na maśle. Dodajemy do zupy.
    Podajemy ze świeżymi listkami majeranku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy