Zupa paprykowa z musztardą i cynamonowymi grzankami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Na poprawę humoru zupa w optymistycznym kolorze. Bardzo udane połączenie smaków żółtej papryki, wina i musztardy z domieszką cynamonu. Polecam ! :)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kromki chleba tostowego: 3 sztuki
    - masło (grzanki): 2 łyżki
    - cynamon (grzanki): 0.5 łyżeczki
    - sól (grzanki): 1 szczypta
    - pieprz (grzanki): 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
    - żółta papryka: 2 sztuki
    - szalotka: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - bulion warzywny: 400 mililitrów
    - białe wino wytrawne: 200 mililitrów
    - dobra, ostra musztarda: 1.5 łyżki
    - półtłusta śmietana: 100 mililitrów
    - żółtko: 2 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa paprykowa z musztardą i cynamonowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzanki

    Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Chleb kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż będą chrupiące i złociste.
  • 2. Zupa

    Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować. W głębokim rondlu rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Podsmażać przez chwilę. Następnie wlać wino i bulion. Gotować 15 minut. Dodać musztardę i zmiksować. (Jeśli chcemy pozbyć się skórek z papryki zamiast miksować, możemy przetrzeć zupę przez sito). W miseczce rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami. Dodać 3 łyżki zupy i jeszcze raz rozmieszać. Wlać powoli zawartość miseczki do zupy cały czas mieszając. Można podgrzać, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Rozlać zupę do miseczek i ozdobić grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować