Zupa paprykowa z musztardą i cynamonowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzanki
Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Chleb kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż będą chrupiące i złociste.
2.Zupa
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować. W głębokim rondlu rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Podsmażać przez chwilę. Następnie wlać wino i bulion. Gotować 15 minut. Dodać musztardę i zmiksować. (Jeśli chcemy pozbyć się skórek z papryki zamiast miksować, możemy przetrzeć zupę przez sito). W miseczce rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami. Dodać 3 łyżki zupy i jeszcze raz rozmieszać. Wlać powoli zawartość miseczki do zupy cały czas mieszając. Można podgrzać, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Rozlać zupę do miseczek i ozdobić grzankami.
Komentarze