Jeśli lubicie syte i rozgrzewające zupy to zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym będzie idealną propozycją. Jest naprawdę niesamowicie smaczna! Możecie ją również zblendować lub doprawić większą ilością ostrej papryki.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
mięso drobiowe na wywar (u mnie udka)
3 ziemniaki (średnie)
1 papryka (można użyć po połowie różnych kolorów)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
domowa przyprawa rosołowa (opcjonalnie)
słodka/ostra papryka w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
około 60g serka topionego
Opcjonalnie:
świeży koperek/natka pietruszki
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
Mięso wyjąć i do garnka wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.
W międzyczasie mięso z kurczaka oddzielić od kości.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie to w zupie należy rozpuścić serek topiony.
Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.
Komentarze