Zupa paprykowa z kiszoną kapustą

  • wyświetlono: 156 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kremowa zupa paprykowa podana z porcją kiszonej kapusty, duszonej z kawałkami papryki, cebuli i koperkiem. Idealne połączenie smaków soczystej, świeżej papryki i kiszonej kapusty, w wyniku czego zupa nabiera nowego słodko – kwaśnego i niepowtarzalnego smaku.Aromatyczna i rozgrzewająca. Lekko pikantna za sprawą odrobiny ostrego sosu paprykowego. Doskonała na jesienne chłody…

  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ok. 65 dkg. czerwonej papryki,
2 cebule,
20 dkg. kiszonej kapusty,
2 łyżki masła lub margaryny,
1/2 litra bulionu warzywnego,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka mąki,
1 płaska łyżeczka ostrego sosu paprykowego,
1/2 pęczka koperku,
sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa paprykowa z kiszoną kapustą

  • 1. Paprykę umyć, po przekrojeniu oczyścić z nasion i białych włókien i pokroić w kostkę. Odłożyć 4 łyżki.
    W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać paprykę i zeszklić przez chwilę.
    Wlać bulion, dodać sos paprykowy i dusić pod przykryciem ok. 20 min.
  • 2. W tym czasie obrać cebulę, przekroić na pól i pociąć w cienkie piórka.
    Na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać resztę papryki – tę odłożoną. i kiszoną kapustę.Dusić wszystko razem 10 min.
    W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
    Koperek posiekać, trochę pozostawić do posypania, resztę dodać do kapusty i wymieszać.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Wymieszać dokładnie jogurt z mąką.
    Paprykę w garnku zmiksować. Wlać mieszaninę jogurtu z maką i starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    Całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez ok. 2 min. na słabym ogniu.
  • 4. Gorącą zupę rozlać na talerze, na środek nałożyć porcję kapusty i posypać koperkiem.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykakiszona kapustazupa krem
 

Komentarze

Podobne przepisy

SKładniki

Dodane przez: grejfrut

Zupa paprykowa z kabanosem

Kabanos w zupie to niespotykane...

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa z kiszonej kapusty i zielonej soczewicy

Doskonała na ziemne, jesienne dni....

Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną

Dodane przez: bienpyt

Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną

Moja mama bardzo często gotowała...

Zupa grochowa z kiszoną kapustą

Dodane przez: szynszyla

Zupa grochowa z kiszoną kapustą

Tak podawał grochówkę mój tata...

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Dodane przez: Kuchnia Marty

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Dziś zapraszam na pyszną, sycącą...

Zupa krem pomidorowa paprykowa z fetą

Dodane przez: AnetaJ

Zupa krem pomidorowo-paprykowa z fetą

Zupa ma delikatną, jedwabistą konsystencję...