Zupa paprykowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniała, sezonowa zupa krem.

  • 30 min

Składniki:

  • papryka czerwona 1 kg
    cebula duża 3
    ziemniaki 2
    kostki rosołowe drobiowe 2
    oliwa 2 łyżki
    sól, pieprz, chili
    gęsta śmietana, groszek ptysiowy lub grzanki, natka pietruszki do podania

Zupa paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miksowanie zupy paprykowej. 1. Zagotować litr wody, wrzucić kostki rosołowe, wymieszać. Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić na zimną oliwę na dużej, głębokiej patelni, mieszając smażyć przez 3-5 minut. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli, mieszając smażyć kolejne 3-5 minut, wrzucić do bulionu, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do papryki. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Podawać z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym lub grzankami i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy