Zupa orkiszowa z drobiowymi pulpecikami.

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ten przepis dostałem od szefa kuchni z Wrocławia, Pana Grzegorza Pomietło.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - natka pietruszki: 1 pęczek
    - bułka kajzerka(czerstwa): 1 sztuka
    - filet z kurczaka: 2 sztuki
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - rosół drobiowy: 2 litry
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana 36%: 20 mililitrów
    - jajka duże: 2 sztuki
    - masło ekstra: 2 dekagramy
    - mąka orkiszowa: 0.06 kilograma

Zupa orkiszowa z drobiowymi pulpecikami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa orkiszowa 1. Z masła i mąki orkiszowej przygotowujemy lekko ciemną zasmażkę, którą następnie łączymy z rosołem. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
  • 2. Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na maśle. Następnie mielimy na drobnych oczkach,dodając bułkę dodajemy jajka, pietruszkę, sól i pieprz.
    Fomujemy łyżeczką małe klopsiki, które gotujemy 10 minut na lekko wrzącej zupie. Na koniec do zupy dodajemy śmietanę i podajemy.
    Smacznego!!!

Komentarze

Podobne przepisy