Zupa ogórkowo-brokułowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna zupka na wywarze drobiowo-wieprzowym, delikatnie zabielona śmietaną. Ogórki kiszone i brokuły bardzo dobrze się ze sobą skomponowały.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt
    indycza szyjka 1 szt
    szynka wieprzowa 350 gram
    liście laurowe 3 szt
    ziele angielskie całe 1 garstka
    marchewka 2 szt
    seler korzeniowy 1/2 szt
    pietruszka 1 szt
    ziemniaki 5 szt
    brokuły 500 gram
    ogórki kiszony 500 gram
    śmietana 2 łyżki
    pieprz
    sól

Zupa ogórkowo-brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać zimną wodą. Dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować wywar do miękkości mięsa, następnie wyjąć mięso z garnka. Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować 15 minut.
    Dodać brokuły podzielone na różyczki, gotować 7 minut. Dodać ogórki starte na tarce o dużych oczkach oraz wlać szklankę wody z kiszonej kapusty. Gotować 5 minut.
    Dodać śmietanę wymieszoną z niewielką ilością zupy, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić zupę do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.

Komentarze

Podobne przepisy