Zupa ogórkowa z ryżem

  • wyświetlono: 202 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Bardzo lubimy :)

wiesiołek

Składniki

0,7 kg żeberek lub nieduża biodrówka
ok. 600 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
3 średnie marchewki obrane pokrojone w kostkę
1 biała część średniego pora pokrojona w półtalarki
1/3 szklanki ryżu ( jeżeli lubimy gęste zupy to można dać więcej)
2 słoiczki po 250 ml przecieru ogórkowego lub ok.0,6 kg tartych ogórków kiszonych
sól i pieprz do smaku, ew. cukier jeżeli zupa wyjdzie za kwaśna
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
natka pietruszki ew. posiekany koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa ogórkowa z ryżem

  • image-1h52jqr1. Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2-ma litrami zimnej wody, posolić do smaku. Jak się zagotuje dokładnie odszumować i pogotować ok.40 min.
    Po tym czasie dodać pokrojone wszystkie warzywa i ryż, jak będą prawie miękkie dodać przecier ogórkowy, pogotować jeszcze 20 min.
    Wyjąć mięso, oddzielić od kości i wrzucić do zupy.
    Doprawić do smaku, po zdjąciu z ognia dodać śmietanę, można posypać koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mięsotania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babciOgórkizupaobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Chłodnik awokado z ogórkiem i selerem

Dodane przez: mysza75

Chłodnik awokado z ogórkiem i selerem

chłodnik na orzeźwienie. Moc witamin...

Zupa jabłkowa z makaronem

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa jabłkowa z makaronem

Zamarzył nam się obiad na słodko,...

image-01sp8ap

Dodane przez: pm134

Zupa gryczana z warzywami i lubczykiem

To sycąca porcja zdrowia na każdy...

Krem z pieczonego kalafiora

Dodane przez: Gospodyni

Krem z pieczonego kalafiora

Zrobiłam dzisiaj zupę – krem z...

Lekki rosół na indyku

Dodane przez: Gospodyni

Lekki rosół na indyku

Delikatny rosołek na indyku. Inny...

image-1iidgwq

Dodane przez: Czarek

Zupa z fasolką szparagową

Smaczna i pożywna zupa.